Merhaba,
Yaklasik 1.5 yasinda yeni kisirlastirilmis Albino/Ankara kedisi cinsinde bir kedimiz var. Sorunsuz bir kisirlastirma islemi sonrasinda veteriner kum ve tas dokme olasiligi yuzunden, bundan sonra omur boyu kedimizi sadece kisirlastirilmis kedilere ozel mamalardan vermemiz gerektigini soyledi. Odul olarak sadece 10 gunde 1 normal yas mama (et,tavuk,balik vs) verebilecegimizi soyledi. Fakat, kedisi olan bazi arkadaslarimizda; onlarin veterinerinin sadece kuru mama vermenin de kum ve tas dokme nedeni olacagini soylemis. Acikcasi biz kedimize uygun olan herhangi bir yas mama varsa vermek istiyoruz ama gercektenn zararli olmasindan korkuyoruz. Bu durumun bir cozumu varmidir acaba? Selamlar
Merhaba,
Kedilerde bahsedilen idrar yolu tıkanıklıkları mama türünün yanı sıra daha çok sıvı alımıyla ilişkilidir. İdrarın pH’sının aktif rol oynadığı taş oluşumlarında temel amaç sıvı alımının arttırılmasıdır. Kısırlaştırılmış kedilerde özel mama önerilmesi genel olarak aktivite oranının azalmasını takiben görülen kilo artışını önleme amaçlıdır. Eğer kediniz aktif ve ideal kiloda ise özel mamaya geçmenizden ziyade sıvı alımını arttırmayı hedeflemelisiniz.
Özellikle yaş mama konusunda kişisel tavsiyem haftada 3-5 paketi 2 öğüne bölerek ve sulandırarak vermenizdir. Kediler normal beslenme düzenlerinde su içme alışkanlığını edinmede zorlanırlar. Kuru mamanın yanında su içmeyi teşvik edecek yollar denemelisiniz.
Suya hindistan cevizi,nane yaprağı, buz küpleri gibi teşvik edici şeyler ekleyebilirsiniz. Bazı kediler ise özellikle akan suyu sevdiği için su şelaleleri önerilmektedir. Kaliteli içeriğe sahip bir mama ile daima taze su sağladığınız sürece problem olma olasılığını azaltabilirsiniz.
Görüşmek üzere