Merhaba 6 aylık erkek bir tekir kedim var. Ilk evlat edindiğimizde karnında alt tarafa doğru bir şişlik fark ettik. Veterinere götürdüğümüzde fıtık olduğunu kısırlaştırma ameliyatı ile birlikte alınacağını söyledi. Neden fıtık olur, tehlikeli midir, kısırlaştırna kadar bir zararı olur mu gibi sorular sorduğumda ise sürekli alınması gerektigini tekrarladı. Kedilerde niçin fıtık olur? Tehlikeli midir? Ameliyatı zor mudur? Teşekkürler.
Merhaba,
Kedilerde fıtık ile çok sık olmasa da karşılaşabiliyoruz. Fıtıklar tam olarak sebepleri bilinmemekle birlikte genetik yatkınlıklardan dolayı görülebiliyor. Örneğin göbek bölgesindeki fıtıklar normalde doğum sonrası kapanması gereken boşluk kapanmadığında da oluşabilir. Çok yaygın görülen bir durum olmamakla birlikte sebep olabileceği iyi ve kötü senaryolar vardır.
- İyi senaryoda fıtıklaşma kendiliğinden iyileşebilir , şişlik zamanla inebilir.
- Kötü senaryoda ise bu fıtıklaşan bölgede bağırsağın bir bölümü sıkışabilir.
Bu fıtıklar, iç organların içinden geçmesine neden olan kaslardaki bir kusurdan kaynaklanır. Bazı kediler bu durum ile doğar, bazılarında ise zamanla fıtık gelişebilir. Bazı fıtıklar azaltılabilir, ancak genellikle ameliyat gerekir. Kedilerde görülen fıtıklar erken yakalandığında genellikle kolayca düzeltilebilir.
İyi senaryonun devamında kediniz 3-4 aylık süreçte kendiliğinde iyileşebilir ancak bu durumun veteriner hekiminiz tarafından teşhis edilmesi ve takip edilmesi gereklidir. Gerekli görüldüğünde operasyon ile düzeltilmesi gerekebilir. Hekiminiz kısırlaştırma ameliyatı sırasında da fıtığı opere edebilir.
Kedilerde fıtık nedeni, oluşan fıtığın tipine bağlıdır. Bu durumun temel nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Doğuştan oluşanlar
- Travmatik yaralanma nedeniyle oluşanlar
- Karın duvarındaki zayıflıklar,
- Gebeliki
- Kronik kabızlık ve şişkinlik
Fıtığı olan kedilerin iyileşme süreci ameliyattan sonra oldukça iyidir. İşlemi takip eden birkaç hafta boyunca kedinizin aktivitesini önlemeniz gerekecektir. Hekiminiz, ameliyattan hemen sonra kedinize vermeniz gereken ağrı kesiciyi size reçete edecektir. Ayrıca gerekli bilgileri verecektir ve ortaya çıkabilecek komplikasyonları takip edebilirsiniz.
Eğer bölge şişmeye devam ediyor, kusma, iştahsızlık gibi anormal belirtiler gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekiminize görünmenizi tavsiye ederim.
Geçmiş olsun